Mumifikacja
Pierwszym etapem mumifikacji było usunięcie organów wewnętrznych
poprzez boczne nacięcie ciała zmarłego.
Serce, które Egipcjanie uważali za ośrodek inteligencji i sił
witalnych, pozostawało w ciele zmarłego. Mózg wyciągano przez nos i wyrzucano.
Pozostałe organy wewnętrzne przechowywano w kanopach.
Następnie ciało wypychano i nacierano zwłoki suchym natronem
(rodzaj soli) i pozostawiano na 40 dni do odwodnienia. Potem wypychano zwłoki
płótnem nasączonym w żywicy i natronem oraz smarowano olejkami aromatycznymi.
Blokowano wszystkie otwory.
Na koniec pokrywano żywicą i bandażowano. Pomiędzy kolejne warstwy
bandaży kapłani wkładali amulety.
Cały proces, któremu towarzyszyły skomplikowane zaklęcia i
modlitwy, trwał 70 dni, a mumie przetrwały tysiące lat.
|